Dr. Sima
Despre Noi Servicii Gratuite Servicii la Domiciliu Tarife Colaborare Info Pacient Contact
informatii pacienti
INFO - PACIENT

Ghid de Sanatate Dentara

Profilaxie Stomatologica

Tratamentul
Cariilor


Tratamentul Ortodontic

Parodontologie

Chirurgie Oro Dentara

Implantul Dentar

Protetica Dentara

Cosmetica Dentara

Dentitia la Copii

 PARODONTOLOGIE
Boala parodontala si tratamentul acesteia

Boala parodontala, incluzand gingivitele si parodontitele reprezinta infectii grave ale gingiilor, care lasate netratate, pot duce la pierderea dintelui afectat. Cuvantul “parodontal” inseamna din punct de vedere stomatologic “in jurul dintelui”, spatiul din jurul dintelui. Boala parodontala este o infectie cronica bacteriana care afecteaza gingiile si osul in care este fixat dintele. Boala parodontala poate afecta unul sau mai multi dinti. Punctul de plecare il reprezinta placa bacteriana de pe suprafata dintelui.Acumularea de placa bacteriana datorata unei igiene necorespunzatoare duce rapid la prima forma de afectare a parodontiului marginal (tesutul de sustinere al dintelui) - gingivita. In forma cea mai usoara a bolii parodontale, gingivita, gingiiile se inrosesc, se umfla si sangereaza foarte usor. Cauza cea mai frecventa a gingivitei o reprezinta igiena deficitara. Aceasta forma a bolii parodontala este reversibila cu tratament adevcat stomatologic si o igiena orala foarte buna.
Gingivita netratata poate duce la parodontita.
Cu timpul, placa bacteriana se intinde pe toata suprafata dintelui si spre radacina; toxinele produse de bacteriile din placa bacteriana continua sa irite gingiile; aceste toxine stimuleaza un raspuns inflamator cronic din partea organismului,iar tesuturile si osul din jurul dintelui (care reprezinta suportul dintelui in osul maxilar) sunt distruse. Gingiile se separa de dinte, formand pungile parodontale (spatii dintre dinte si os), care cu timpul se vor infecta. Cu cat boala progreseaza, pungile parodontale se adancesc, iar osul si tesuturile parodontale sunt distruse. Aceasta este forma cronica a parodontitei. De obicei, aceasta faza a bolii, nu are semne clinice dureroase. Dintele capata insa mobilitate si va trebui extras.

Tipuri de boala parodontala
Exista mai multe forme de manifestare ale bolii parodontale in functie de gravitate
* Gingivita: forma cea mai usoara a bolii parodontale:gingiile se inrosese, se umfla,sangereaza foarte usor la presiune. Este forma reversibila in urma detartrajului, periajului professional, tratamentului gingival si a unei igiene corespunzatoare.
* Parodontita acuta: aparitia pungilor parodontale.
* Parodontita cronica: mobilitate avansata a dintelui.


Tratamentul bolii parodontale
Daca ati fost diagnosticat cu boala parodontala, exista diferite tipuri de tratament in functie de stadiul bolii. Exista proceduri chirurgicale si non-chirurgicale.
* detartraj, periaj tratament gingival
* chiuretaj supra si sub gingival
* aditie de tesuturi moi (gingie) si tesuturi osoase.
Tratamentul parodontal urmareste in primul rand indepartarea cauzei principale de producere a bolii care este placa bacteriana si tesutul de granulatie acumulat la nivelul radacinii, printr-o manopera minim traumatizanta pentru pacient – detartrajul. Urmeaza periajul profesional, atunci cand este cazul chiuretajul tesutului, tratamentul gingiilor cu antibiotice si antiinflamatorii. Aceste manopere se realizeaza in clinica noastra FARA DURERE. Recomandam pacientilor controale periodice - 6 luni si profilaxie anuala: detartraj, periaj, tratament gingival pentru prevenirea afectarii parodontale. Daca deja ati pierdut unul sau mai multi dinti in urma bolii parodontale, puteti opta ca tratament implantul (inlocuirea dintelui pierdut cu un surub de titan).

Ce pot face implantele:
* pot inlocui unul sau mai multi dinti fara a afecta integritatea dintilor vecini
* pot fi suportul unei lucrari fixe , inlocuind varianta unei lucrari mobile
* pot transfoma o proteza totala mobila intr-o lucrare sigura si comforatbila, datorita unui suport eficient
* previn retractia gingiilor si resorbtia osului
* datorita faptului ca sunt deosebit de estetice, sunt identice cu un dinte natural.


Google

© 2006 CMI Dr. Sima. Toate drepturile rezervate.
B-dul G Coposu nr.4 Bl.105A, sector3, Bucuresti, Tel. 021 315.97.49 Email:
cmi.dr.sima@rdslink.ro
Program: Luni-Vineri 9-21, Simbata 10-14