Dr. Sima
Despre Noi Servicii cu Tarif Redus Servicii la Domiciliu Tarife Colaborare Info Pacient Contact
informatii pacienti
INFO - PACIENT

Ghid de Sanatate Dentara

Profilaxie Stomatologica

Tratamentul
Cariilor


Tratamentul Ortodontic

Parodontologie

Chirurgie Oro Dentara

Implantul Dentar

Protetica Dentara

Cosmetica Dentara

Dentitia la Copii

GHID DE SANATATE DENTARA
Intrebari si Raspunsuri

Cum se periaza dintii ?

Cum se foloseste ata dentara?

Ce putem face pentru dintii nostri ?

Cum se ingrijesc dintii copilului ?

Cum se pot indrepta dintii ?

De ce dor dintii ?
pacienti


PERIAJUL DINTILOR- SFATURI UTILE

Periajul indeparteaza placa bacteriana si alte resturi de pe dintii d-voastra. Placa joaca un rol major in aparitia diverselor boli dentare, cum sunt cariile si bolile gingiei. Cea mai buna metoda de indepartare a placii de pe dinti este o igiena zilnica acasa prin periaj constiincios si aplicarea unor forme de curatare a zonelor dintre dinti.

CUM SA NE PERIEM DINTII?

Tehnica cea mai intalnita si recomandata de catre medicul stomatolog pentru periatul dintilor este cea descrisa mai jos. Totusi, trebuie sa cereti sfatul medicului d-voastra pentru a aprecia daca folositi tehnica adecvata nevoilor d-voastra individuale:

  • Folositi o periuta de dinti cu peri moi (periile cu peri artificiali sunt de preferat, pentru ca cele din par natural retin mai usor bacteriile din cauza ca sunt mai poroase). Asigurati-v aca periuta are marimea potrivita ca sa ajunga in toate zonele care trebuie curatate.
  • Plasati periuta la un unghi de 45o fata de dinti si periati cu o miscare dinspre gingii spre dinti.
  • Miscati periuta foarte incet si cu grija, pentru ca placa depozitata sub gingii sa poata fi indepartata.
  • Periati exteriorul dintilor, apoi interiorul (zona dinspre limba) si zonele de muscare.
  • Pentru dintii frontali, periati suprafetele din interior prin tinerea periutei in pozitie verticala, cu miscari de sus in jos dinspre gingii spre dinti.
  • Perierea si a limbii va va improspata respiratia. Resturile si bacteriile se pot colecta pe limba si cauza respiratie urat mirositoare.

Periuta de dinti trebuie sa curete doar 2-3 dinti o data. Schimbati-i pozitia ca sa curete bine fiecare dinte.

Ca sa preveniti depunerea placii, periati-va dintii cel putin o data pe zi, de preferat seara inainte de culcare. Periatul de dimineata ajuta suplimentar la indepartarea placii in totalitate.

Nu va grabiti cu periajul. Un periaj corect si complet ar trebui sa dureze cel putin 3 minute.

Spalatul prea energic al dintilor sau folosind o perie de dinti dura poate cauza retragerea gingiilor si expunerea suprafetelor radacinilor. De asemenea, distruge si structura dintilor. Ambele duc in final la dureri si sensibilitatea dintilor.

Schimbati-va periuta de dinti de fiecare data cand perii incep sa se rareasca sau sa isi modifice pozitia. O periuta uzata nu va reusi sa curete bine dintii.



ATA DENTARA - CUM SA O FOLOSIM?

Ata dentara va ajuta sa indepartati placa bacteriana dintre dinti, in zonele unde periuta de dinti nu reuseste sa ajunga. Nu zona dintre dinti trebuie sa o curatati cu ata dentara, ci suprafetele dintilor care se intalnesc in acea zona.


CUM SA FOLOSIM ATA DENTARA?

  • Rasuciti aproximativ 15 cm de ata in jurul degetelor mijlocii ale ambelor maini.
  • Tineti ata strans (folosindu-va de degetele aratator si degetul mare) si ghidati incet si cu grija ata intre dinti. Nu o introduceti energic si dintr-o data pentru ca va taia gingiile.
  • Cand ata ajunge in apropierea gingiilor, curbati-o in forma de C peste unul din dinti si insinuati-o incet in spatiul dintre gingii si dinte pana cand simtiti o presiune data de dinte.
  • Curatati usor partea laterala a dintelui cu ata.
  • Repetati manopera pe toti dintii.
  • Dupa unul-doi dinti, schimbati partea de ata pe care o folositi cu una curata.

Nu fiti descurajati daca la prima incercare va fi ceva mai greu. Cu timpul, veti deprinde indemanarea necesara si nu va dura in final decat cateva minute.

Daca nu aveti o foarte buna dexteritate, puteti folosi unul din dispozitivele comerciale care sustin ata.

La copii este mai usor sa folositi o ata dentara legata la capete in forma de cerc, de 10 cm lungime. Cei mai multi copii nu reusesc sa foloseasca ata inainte de 10 ani.

Stabiliti-va un program regulat de folosire a atei si rezervati-va timpul necesar in asa fel incat sa nu scapati nici un dinte.

Amintiti-va sa introduceti ata extrem de usor, pentru ca altfel se pot produce leziuni ale gingiilor.

Gingiile pot sa sangereze si sa doara la primele incercari. Dar, o data ce toate bacteriile sunt indepartate, gingiile se vor vindeca si sangerarea se va opri.

Rugati medicul stomatolog sa va faca o demonstratie prima data.



CE PUTEM FACE PENTRU DINTII NOSTRI?

Datorita progreselor si decoperirilor tehnologice recente, medicul dumneavoastra stomatolog va poate ajuta sa obtineti zambetul pe care vi-l doreati dintotdeauna. Forma, culoarea si alinierea dintilor pot fi schimbate prin tratamente cosmetice cum sunt albirea, fatetele, coroanele sau inlay-urile:

Albirea - reface modificari de culoare ale dintilor, poate fi realizata fie pe dintele vital, fie pe dintele care beneficiaza de tratament de canal.

Fatetele - refac dinti fisurati, sparti, cu modificari de culoare sau prost aliniati prin acoperirea suprafetei cu un material plastic sau din portelan.

Coroanele de portelan - sunt forme din portelan care corecteaza sau acopera modificari de culoare, distrugeri sau alinieri mai severe ale dintilor.

Inlay-urile si onlay-urile - sunt restaurari pentru modificarile de culoare ale dintilor care sunt folosite pe suprafetele masticatoare ale dintilor posteriori. Pot fi plasate in obturatiile metalice existente sau le pot inlocui.

Ortodontia - corecteaza dintii inghesuiti sau problemele de pozitionare ale dintilor la copii si adulti.

Stralucirea zambetului dumneavoastra poate fi negativ influentata de anumite alimente si bauturi care coloreaza dintii, cum sunt:

  • Tutunul
  • Cafeaua
  • Ceaiul
  • Vinul rosu
  • Sucuri colorate
  • Curry
  • Soia
  • Mineralele din apa
  • Cola

Cele mai multe din pete pot fi indepartate prin periaj profesional.



IGIENA ORALA A COPILULUI TAU

Trebuie sa curat dintii copilului?

Neaparat. Chiar si inainte de aparitia primului dinte, folositi o bucata de carpa moale, curata ca sa stergeti gingiile bebelusului si obrajii dupa alaptare. Dupa ce apare primul dinte, puteti sa incepeti sa folositi o periuta moale, micuta ca sa curatati dintii dupa masa. Nu acoperiti periuta cu pasta de dinti. Copiii mici au tendinta sa inghita cea mai mare parte din pasta de dinti si inghitirea unei cantitati mult prea mari de pasta de dinti fluorurata poate duce la aparitia unor pete pemanente pe dinti, o boala numita fluoroza dentara.

Mi se pare ciudat sa perii dintii copilului. Ce sugestii ar fi?

Incercati sa culcati copilul. Asezati-l intins si tineti-i capul pe picioare. Daca bebelusul sta in picioare, asezati-l cu spatele la dumnevoastra, rezemat bine. Puneti-l sa se uite intr-o oglinda cat ii periati dintii ca sa vada ce i se face.

Este important sa spal dintii copilului inainte de culcare?

Da. Daca trebuie sa sariti un periaj, atunci cel de seara este probabil cel mai prost moment. Daca nu indepartati bacteriile si zaharul care produc carii, ele vor avea timp toata noaptea sa actioneze. Cand bebelusul este treaz, saliva ajuta la pastrarea cavitatii bucale curate. Cand doarme, exista mai putina saliva pentru a curata gura. De aceea, este important sa periati dintii copilului inainte de culcare.

Cum se perie dintii copilului?

In fiecare zi placa se formeaza pe suprafetele interne si externe ale dintilor si pe gingii. Periajul este una din cele mai eficiente metode de indepartare a placii.

Cea mai buna periuta de dinti este cu perii moi si rotunjiti la capete.

Un copil va avea nevoie de o periuta mai mica decat un adult.

Copiii mici nu au dexteritatea necesara pentru a manui corect periuta. Va avea nevoie de supraveghere si ajutor pana la 8-10 ani ca sa va asigurati ca s-a spalat corect.

Cand perii se uzeaza, periuta trebuie inlocuita.

Incepeti sa folositi ata dentara pentru copil in momentul in care dintii se apropie unii de altii si nu mai puteti patrunde cu periuta intre ei.



APARATELE DENTARE ( "INDREPTAREA" DINTILOR)

Ortodontia este specialitatea din stomatologie care se ocupa cu indreptarea si corectarea pozitiei dintilor.

Cine are nevoie de tratament ortodontic?

Copiii si adultii aleg sa urmeze un tratament ortodontic pentru cateva motive:

  • Ocluzie incorecta - dintii nu se intalnesc sau se oclud gresit
  • Aliniere incorecta a dintilor - inghesuri
  • Nu sunt satisfacuti de aspectul dintilor lor

In timpul copilariei si adolescentei, oasele maxilare cresc si se maturizeaza, de aceea este mai usor sa se modifice pozitia dintilor in aceasta etapa decat mai tarziu in viata adulta.

Din ce in ce mai multi adulti aleg sa urmeze un tratament ortodontic ca sa imbunatateasca aspectul estetic al dintilor lor. Tratamentul poate sa dureze mai mult in acest caz, dat fiind ca oasele maxilare si-au intrerupt cresterea.

Cateva cauze de ocluzie incorecta?

  • Ereditatea - de exemplu, puteti mosteni oasele maxilare mici ale mamei si dintii mari ai tatalui; in acest caz dintii vor fi prea mari ca sa incapa pe oasele mici.
  • Traumatismele - daca pierdeti dintii datorita unui accident, ca rezultanta dintii incep sa migreze in spatiul ramas.
  • Diverse boli - puteti pierde dintii datorita unor carii sau boli ale gingiei foarte devreme; astfel ramane un spatiu liber in care migreaza restul dintilor.
  • Malnutritia - deficientele nutritionale pot perturba cresterea si formarea dintilor si oaselor maxilare.
  • Obiceiuri vicioase - suptul degetului poate sa determine modificarea pozitiei anumitor dinti.

De ce trebuie tratata ocluzia incorecta?

Tratamentul ortodontic nu este menit doar sa imbunatateasca aspectul estetic al dintilor d-voastra.

Ocluzia incorecta sau dintii prost aliniati pot avea efecte pe termen lung, cum sunt:

  • Interfera si perturba procesul normal de crestere a oaselor maxilare
  • Creeaza tipare gresite de inghitire
  • Perturba functia muschilor faciali
  • Altereaza mestecarea alimentelor
  • Apar defecte de vorbire
  • Dintii sunt mult mai susceptibili la carie datorita dificultatii de indepartare a placii de pe dintii inghesuiti
  • Dintii sunt mult mai vulnerabili la accidente sau fracturi (cand dintii frontali sunt mult mai in afara, atunci ei sunt mai usor de traumatizat)

Cum actioneaza aparatele dentare?

Dintii pot fi miscati incet si mutati in pozitia corecta prin aplicarea unei presiuni in anumite directii. Bucatele metalice, sarme si elastice sunt plasate pe dinti pentru a-I misca in directia dorita. Acest fenomen se petrece foarte incet si cu grija de-a lungul unei perioade anumite de timp.

Mutarea dintilor in pozitia corecta si fucntionala potae dura de la luni pana la ani de zile, dar in final functiile cavitatii bucale sunt in mod clar imbunatatite.

Dupa ce se termina tratamentul cu aparate, in mod normal se poarta pentru o vreme mentinatoare de spatiu, pentru a fixa dintii in noua pozitie pana ce sunt stabili.

Este important ca ca aparatele dentare sa fie purtate cu constiinciozitate atata timp cat este nevoie. Daca renuntati la tratament la un anumit moment in timp, este posibil ca dintii sa revina in pozitia incorecta initiala.

Cum sa ingrijim aparatul dentar?

Aparatele colecteaza cu usurinta resturi alimentare si placa bacteriana. Daca igiena corecta este neglijata in timpul tratamentului ortodontic, pot aparea cu usurinta atat carii, cat si boli parodontale.

Este extrem de important sa mentineti un program strict de control a placii bacteriene. Acest reguli pot fi stabilite de catre medicul stomatolog si ele ar fi:

  • Trebuie sa folositi o perie moale. De asemenea, exista perii speciale ortodontice care pot fi folosite in acest scop.
  • Folosirea atei dentare atunci cand aveti aparate dentare poate dura mai mult decat de obicei.
  • O perie inter-dentara poate fi folosita intre sarme si dinti pentru a indeparta placa bacteriana mai inaccesibila si resturile alimentare.
  • Irigatoarele bucale pot fi folosite in combinatie cu periajul si folsirea atei dentare. Aceasta ajuta la indepartarea resturilor alimentare si a placii.
  • Se poate folosi si o apa de gura cu fluoruri pentru a preveni formarea cariilor.
  • Alimentele foarte tari trebuie evitate, pentru ca pot indoi sarmele , se pot pierde bucatelele de metal si se pot rupe elasticele. Fructele si legumele crude trebuie taiate in bucati mici si mestecate cu dintii din spate.
  • Alimentele lipicioase, cum ar fi guma de mestecat, caramelele, bomboanele lipicioase, trebuie si ele evitate, pentru ca pot indoi si rupe sarmele si elasticele.
  • Alimentele bogate in zahar trebuie evitate, de asemenea, pentru ca ele cresc sansele de aparitie a cariilor.
  • Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esentiale, pentru a monitoriza starea de sanatate a dintilor si a gingiilor in timpul tratamentului ortodontic.
  • Tratamentul ortodontic presupune multa munca si grija, nu intodeauna usoara, dar, in final, rezultatul va merita cu siguranta - veti avea un zambet nou si mai frumos.

… si tineti minte, puteti zambi si cu aparatele dentare!



SENSIBILITATEA DINTILOR - DE CE DOR DINTII?

Ati suferit vreodata sau ati vazut pe cineva suferind de dureri de dinti? Daca raspunsul este da, atunci veti aprecia cu siguranta continutul acestei pagini.

Ce este un dinte sensibil?

Sensibilitatea poate fi definita ca o reactie dureroasa a unuia sau a mai multor dinti la contactul cu alimente fierbinti, reci, dulci sau acre. Aceasta durere poate fi ascutita, brusca si profunda in nervii terminali ai dintilor.

Pe langa o carie sau o plomba lipsa, cea mai frecventa cauza de sensibilitate a dintilor este dentina expusa la nivelul radacinilor dintilor. In mod normal, dentina (cel de-al doilea strat, mai sensibil al dintelui) este acoperita si protejata de smalt (la coroana), de cement (la radacina) si de gingii. Cauza sensibilitatii dentinei nu este inca foarte bine elucidata. Se crede ca micii tubuli care leaga dentina de nervi sau pulpa servesc ca si conductori de sensibilitate. Aceasta senzatie poate fi una de durere. Uuuff!..

Cauze de expunere ale suprafetelor radacinii care pot duce la sensibilitatea dentinei:

Periatul dintilor prea energic - de-a lungul timpului, periatul prea energic sau cu o perie prea dura poate distruge smaltul sau cementul si poate cauza astfel expunerea dentinei.

Retragerea gingiilor - miscarea gingiilor la distanta de dinte datorita bolilor parodontale poate descoperi astfel radacinile.

Bolile gingiei - gingiile inflamate pot de asemenea sa duca la sensibilizarea gingiei datorita pierderii ligamentelor de suport si expunerii radacinilor.

Alte cauze de dinti sensibili:

Dintii fracturati - dintii fisurati sau fracturati pot retine bacteriile din placa, care ajung in pulpa si produc o reactie inflamatorie.

Frecarea dintilor - frecarea dintilor poate duce in timp la distrugerea smaltului si expunerea dentinei de sub el.

Placa - prezenta placii pe suprafetele radacinilor poate cauza sensibilitate.

Ce puteti face la domiciliu?


  • Mentineti o buna igiena orala - continuati sa curatati bine toate partile dintilor si gurii.
  • Folositi o perie moale - aceasta va duce la o mai mica uzura a suprafetei dintilor.
  • Folositi pasta de dinti cu efect desensibilizant - exista diverse variante comerciale disponibile. Daca le folositi regulat, gradul de sensibilitate va scadea. Trebuie sa identificati produsul care vi se potriveste cel mai bine prin incercari repetate.
  • Aveti grija la ce mancati - daca consumati frecvent alimente bogate in acizi, cum ar fi citrice (lamai), ele vor dizolva treptat smaltul, expunand dentina. Acidul citric poate sa agraveze hiper-sensibilitatea si sa initieze o reactie dureroasa.
  • Folositi produse fluorurate - de exemplu, folosirea zilnica a unei ape de gura. Medicul stomatolog va va putea sfatui in acest sens.

Ingrijirea profesionala:

Intrebati-va medicul stomatolog despre produsele profesionale care pot fi folosite pentru a reduce sensibilitatea. Unele din cele mai uzuale tratamente sunt:

  • Obturatii (plombe) de culoarea dintilor (din compozite) pentru a acoperi suprafata radacinilor.
  • Lacuri fluorurate aplicate pe suprafata expusa a radacinilor.
  • Sigilanti dentinari aplicati pe suprafetele radiculare expuse.

… nu trebuie sa suferiti de dureri de dinti!

 






Google

© 2006 CMI Dr. Sima. Toate drepturile rezervate.
B-dul G Coposu nr.4 Bl.105A, sector3, Bucuresti, Tel. 021 320.79.75; 0723228817; Email:
cmi.dr.sima@rdslink.ro
Program: Luni-Vineri 9-21, Simbata 10-14